V tem prispevku si bomo ogledali, kaj se zgodi in kaj ne, če se slavni model pojavi v več oglasih.


Slavni modeli so zanesljiv način za pritegnitev pozornosti potrošnikov v oglaševanju. Nekateri zvezdniki se pojavljajo v več oglasih za različne izdelke, kar je v svetu oglaševanja običajna praksa in potrošniki so jo pričakovali. Vendar ali je to res zagotovilo za visoko učinkovitost oglaševanja? Oglejmo si učinkovitost potrditev slavnih osebnosti.

Da bi bil vsak model učinkovit, mora imeti pravo podobo za naravo izdelka. Pri izdelkih, kot so avtomobili, fotoaparati, čistilci zraka in zobne paste, gre na primer predvsem za zmogljivost ali učinkovitost izdelka, zato je model, ki je profesionalen in zanesljiv, običajno primeren. Po drugi strani pa izdelke, kot so nakit, čokolade in potovanja, pri katerih je pomemben čustveni učinek izdelka, najbolje predstavljajo modeli, ki so šarmantni in dostopni. Kadar pa se v oglasih za različne vrste izdelkov pojavljajo znane osebnosti, se ne glede na njihovo podobo podoba modela in značilnosti izdelka pogosto ne ujemata, kar lahko privede do neučinkovitih oglasov.

Podvajanje pojavljanja zvezdnikov prav tako negativno vpliva na učinkovitost oglasov, saj potrošniki težje povežejo in si zapomnijo model z izdelkom. Če je podoba zvezdnika razpršena na več izdelkov, bo vez med modelom in izdelkom oslabljena. Zaradi tega je težko uresničiti učinek oglaševanja, ki ga je mogoče doseči s prenosom pozitivne podobe slavnega modela na oglaševani izdelek.

Zaradi podpore slavnih osebnosti je tudi težje zaupati sporočilu oglasa. Kadar se slavni model pojavi v več oglasih, se v zavesti potrošnika ustvari močna podoba, da model skrbi le za finančno korist. Potrošniki lahko nato podvomijo o iskrenosti podpore slavnih osebnosti in dojemajo oglasno sporočilo kot premalo objektivno.

Da bi povečali učinkovitost slavnih modelov, je najbolje, da jih v oglasih zadržite tako dolgo, dokler so dobro videti na vašem izdelku. S tem boste povečali prepoznavnost izdelka, si ga lažje zapomnili in povečali verodostojnost oglasnega sporočila. Slava zvezdnika se bo namreč prenesla na izdelek, potrošniki pa bodo verjeli, da je zvezdnik pristen.

Ker se vse več znanih osebnosti pojavlja v več oglasih, se na prvi pogled morda zdi, da podvojeni nastopi spodbujajo oglaševalsko industrijo, saj povečujejo prodajo oglasov. Če pa model v oglasu ni učinkovit, lahko to privede do prevelikih izdatkov, kar pa povzroči finančno breme za oglaševalce in potrošnike. Zato je pomembno, da izberete prave modele, vključno s slavnimi osebnostmi.